Dunajská 8, 811 08 Bratislava 02/529 31 579, 526 34 147 extra.well@extrawellplus.sk

Vínna cesta severným Talianskom

Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom Vínna cesta severným Talianskom
Destinácia: Taliansko
Kód zájazdu: 1351237
Cena od: 1 001 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Gastro

Výber termínu

25.10.2024 4 dni First Minute 1 001 € +0 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Popis:
1.deň
Odlet z Bratislavy. Po prílete do Bergama nasleduje transfer do Verony. Po príchode do Verony nasleduje ubytovanie v hoteli a následný začiatok poznávacej časti so slovenským sprievodcom. Dnes začíname Veronou a Soave.
Verona, mesto lásky. Elegantná, uvoľnená, romantická, často označovaná ako „brána do Talianska“. Druhé najdôležitejšie mesto v regióne Veneto (po Benátkach); do svetového povedomia sa dostala najmä ako dejisko Shakespearovej najslávnejšej hry Rómeo a Júlia. Od r. 2000 bolo historické centrum mesta zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Okrem unikátneho a populárneho balkóna na dome, v ktorom (podľa legendy) žila Júlia, určite stojí za videnie aj Arena di Verona na Piazza Bra, najväčšia otvorená operná scéna sveta (pochádza z 1. stor. n. l.). Stredovekým srdcom mesta je energiou nabíjajúce námestie Piazza delle Erbe s rušným trhoviskom (mimochodom, ide o bývalé rímske fórum, keďže Verona bola rímskou kolóniou od r. 89 p n.l.). Keď budete vnímaví a všímaví, nájdete spoločné prvky s mestom Florencia; ba budú aj zákutia, ktoré vám splynú „v jedno“. Práve preto má Verona prívlastok „Florencia Benátska“.
Verona je skutočné archeologické múzeum pod holým nebom s nálezmi od republikánskej éry až po ranokresťanský vek. Obedovať budeme v rodinnej tratórii na starom (malebnom) obchodnom námestí Sgarzarie.
Po prehliadke mesta a dobrom obede (jedlo si vyberá každý sám) pokračujeme degustáciou troch typických vín (buď Durello-Soave-Amarone; alebo rad bielych vín: Durello-Soave-Reciotto) doplnených o grissini a taralli v zóne Soave. Cena je 30 €/osoba; platba priamo na mieste.
Je možné doplniť ochutnávku o tanier so šunkami-syrmi; avšak, toto je potrebné nahlásiť vopred. Tanier-osoba stojí 15 € (extra).
Soave je (asi najznámejšie) talianske par execelence víno vyrobené z hrozna Garganega na území homonymného označenia v oblasti Verony. Suché biele vína vyrábané v tejto oblasti zodpovedajú nominálnym hodnotám Soave DOC; Soave Superiore DOCG a Recioto di Soave DOCG. Soave predstavuje rad vín od tých najľahších, cez vína strednej, pikantnej a harmonickej úrovne, až po skvelé vína na dozrievanie.
Po degustácii transfer do hotela; voľný program.


2.deň
Raňajky v hoteli, stretnutie so sprievodcom.Dnešný deň venujeme oblasti Lago di Garda a Valpolicella.
Lago di Garda - Ikonické Lago di Garda. „Záhrada Talianska“ sa nachádza len 30 km od Verony. Ľadovcové jazero Lago di Garda (patrí k najväčším v krajine; 370 km štvorcových; šírka 17, 2 km, dĺžka impozantných 51, 6 km; hlboké 346 m) je, vskutku, jedným z najkrajších miest Talianska. Nad jazerom sa týčia strmé vápencové steny Gardských hôr (vysoké až 2000 m), ktoré sú popretkávané množstvom malebných cestičiek. Nájdete tu všetko, po čom srdce turistu, dobrodruha, historika či fotografa plesá. A možno, oveľa viac... Sirmione. Kúpeľné mestečko patrí (odpradávna) k najobľúbenejším rekreačným strediskám na pobreží jazera. Leží na špičke rovnomenného 4 km dlhého poloostrova Sirmione. Jazero vidíte po oboch stranách prístupovej cesty, vedľa ktorej sa vypína gotický hrad Scaglierovcov z 13. st., dnes mestské múzeum. Sirmione má neopísateľnú atmosféru, je jednoduché (niet sa kde stratiť či zamotať) a neuveriteľne malebné. Za návštevu určite stojí stará rímska zrúcanina Villa di Catullo (vstupné 7 €), z ktorej sú pohľady na okolitú krajinu a na jazero, vskutku, neopísateľné. Fotky odtiaľ patria k ikonickým. V prípade príjemného počasia odporúčam plavbu po jazere (malý okruh stojí 10 €; veľký 40 € - platba priamo na mieste). Naobedujeme sa v štýlovej reštaurácii nad jazerom (jedlo si vyberá každý sám).
Po programe v Sirmione sa presunieme do v Marano di Valpolicella. Tu, priamo v srdci vína Valpolicella, budeme degustovať štyri vína typické pre zónu (buď Pinot-Sauvignon-Valpolicella- Amarone; alebo rad červených vín: Valpolicella-Ripasso-Amarone-Amarone Riserva) doplnených o grissini a taralli. Cena je 40 €/osoba; platba priamo na mieste.
Aj tu je možné doplniť ochutnávku o tanier so šunkami-syrmi; avšak, toto je potrebné nahlásiť vopred. Tanier-osoba stojí 10 € (extra).
Valpolicella je najdôležitejšou a najznámejšou vinárskou oblasťou v provincii Verona a rozprestiera sa v piatich paralelných dolinách, ktoré sa nachádzajú v smere sever-juh, medzi jazerom Garda a pohorím Lessini. Na tomto obrovskom území sa pestuje hlavne čierne bobuľovité hrozno viniča Corvina, Rondinella a Molinara. Z tohto hrozna sa vyrába celý rad vín od základnej a vyššej Valpolicella a Valpolicella Ripasso až po Amarone a Recioto. Vyhľadávaný výber vín veronskej tradície. Silné, elegantné, výrazné, so šarmom... niečo medzi históriou a realitou.
Po skončení programu návrat do Verony; voľný program.


3.deň
Raňajky v hoteli, stretnutie so sprievodcom. Odchod Bassano del Grappa a Valdobiadene.
Bassano del Grappa - pomenované je podľa neďalekej hory Monte Grappa. Čím je známe? Práve pre prappu (silný taliansky aperitív či digestív), keramiku, starý drevený most Alpini (pohľady na mesto sú dych berúce) a pre svoje malebné uličky s arkádovými námestiami plnými obchodov, kaviarní a reštaurácií.
Samozrejme, v múzeu grappy sa určite zastavíme na degustáciu či nákup tohto typického talianskeho destilátu. Vstupné do múzea Grappa je 10 €/osoba - platba priamo na mieste. V cene máme ochutnávku piatich druhov grappy. Potom sa spoločne naobedujeme v niektorej z miestnych tratorií. Jedlo si, prirodzene, každý objednáva sám; v sezóne odporúčam ich špecialitu špargľové rizoto. Posilnení sa presunieme do oblasti Valdobbiadene, do časti San Stefano, na ochutnávku najznámejšieho talianskeho vína prosecco.
Značkové Valdobbiadene, kolíska prosecca.
Žije tu asi 10 000 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z r. 1116 a najvýznamnejšou pamiatkou mesta je katedrála Santa Maria Assunta. Valdobbiadene je okrem vinohradníctva známe aj tým, že bolo a je etapovým miestom závodu Giro d´Italia.
Mesto sa nachádza pod alpsko-dolomitovou zónou, čo mu dáva skvelú chladivú klímu na pestovanie vínnej révy odrody Glera, z ktorej sa vyrába celosvetovo známe šumivé víno Prosecco. 7. júla 2019 bola oblasť okolo severotalianskych miest Valdobbiadene a Conegliano zapísaná na na zoznam svetového dedictva Unesco. A práve odtiaľto pochádza to najlepšie extra suché biele šumivé víno, prosecco.
Len málokto vie, že prosecco nie je značka vína, ani oblasť, ale odroda vínnej révy. V každom prípade je to najznámejší taliansky nápoj. Samotná odroda má len minimum chuťových vlastností, ktoré robia víno žiaducim. A práve táto kvalita „víno bez vlastností“ bola dôvodom úspechu Prosecca, ktorého história sa začala v 19. st. Jeho strmá kariéra a "boom" sa spája s deväťdesiatymi rokmi minulého storočia. Pôvod odrody je nejasný. Jedni tvrdia, že pochádza z rovnomennej dediny poblíž Udine a podobá sa staršej domácej odrode z Friuli, ktorá sa volá Grele. Iní tvrdia, že je to import z Dalmácie. Za rozšírenie v provincii Treviso vďačí táto robusná odroda nepriaznivým mrazivým rokom koncom 18. st., ktoré takmer zničili všetky vinice v zóne.
Budeme degustovať 8 druhov vína Prosecco. Cena je 30 €/osoba; platba priamo na mieste.
Po skončení programu návrat do Verony a voľný program.


4.deň
Raňajky v hoteli, transfer na letisko, odlet do Bratislavy.